четвртак, 15. октобар 2015.

Zaječar - Park šuma Kraljevica



Park šuma na brdu Kraljevica, pruža izvanredne uslove za ljubitelje sporta i rekreacije. Nalazi se južno od grada. Kraljevica je vrlo bogata sportskim sadržajima, jer se tu neposredno jedan do drugog nalaze: Gradski stadion sa dva pomoćna stadiona, sportska hala, otvoreni bazen, više terena za male sportove, teniski tereni Eurokluba, uređena trim staza, ski staza sa ski liftom, poligoni za zabavu najmlađih, hipodrom.


Kraljevica predstavlja i uređeno šetalište, sa prosečenim i obeleženim stazama i klupama za odmor. Pored prirodnih potencijala, Kraljevica poseduje i bogatstvo u izgrađenim – antropološkim potencijalima: dva spomenika – učesnicima Timočke bune i Borcima palim u NOR-u; Dom omladine, Dom izviđača, Planinarski dom, Kazamati i Fakultet za menadžment.




Spomenik borcima palim u NOR-u

"Vešala"- Spomenik borcima palim u NOR-u i žrtvama fašističkog terora, otkriven je 1971. godine na Kraljevici .

Spomenik borcima palim u NOR-u

planinarska kuća PSD ''Ljuba Nešić''

Istočna tvrđava

Istočna tvrđava

Zapadna tvrdjava

Zapadna tvrdjava


Ski staza








Fakultet za menadžment


Spomenik izginulim učesnicima Timočke bune


Ljuba Didić
 (Sokobanja, 19. mart 1849 — streljan 7. novembra 1883, Kraljevica kod Zaječara) je bio srpski političar. Politički se formirao pod uticajem Svetozara Markovića i Vase Pelagića. Gotovo istovremeno je s Adamom Bogosavljevićem stupio u Radikalnu stranku i svojim agitatorskim sposobnostima ubrzo izbio u njene prve redove. Već 1877. izabran je za opštinskog kmeta u Sokobanji, a na skupštinskim izborima 1878. prvi put za narodnog poslanika. 





Dom izviđača


Sportska hala
                                                                           

gradski bazen

Pomoćni stadion








Spomen tabla Milanu Miljkoviću, nekadašnjem predsedniku opštine Zaječar, koji je prvi pošumio i uredio park šumu "Kraljevica".







 Ostale fotografije možete pogledati klikom na Foto album: Kraljevica-park šuma

1 коментар:

  1. Hvala! Samo kod vas sam nasla spomen tablu Milanu Miljkoviću, nekadašnjem predsedniku opštine Zaječar, koji je prvi pošumio i uredio park šumu "Kraljevica". Volela bih da vidim uzivo, ostvarice mi se moja masta. Ispada - negde blizu od Paviljona..

    ОдговориИзбриши