понедељак, 19. октобар 2015.

Rajačke pivnice



Rajačke pivnice su udaljene od Zaječara oko 50 km, a od Negotina oko 25 km. Iz Zaječara ka Rajcu put vodi preko Velikog Izvora, Halova, Malog Jasenovca, Šipikova i Braćevca. Do Rajačkih pimnica iz Negotina put vodi preko  Kobišnice, Veljkova i pored Rogljeva.


Rajačke pivnice, je naselje iznad sela Rajca, gde se prerađuje grožđe i drže vino i rakija. Naselje je sačinjeno od kuća sagrađenih od tesanog kamena i brvana ,ima glavni trg sa česmom, i nekoliko malih trgova, oko kojih su kuće poređane u mnoštvu sokaka koji čine lavirint veoma interesantan za šetnju, a na izlazu iz Rajačkih pimnica je staro Rajačko groblje (sa jedinstvenim spomenicima iz 17. i 18. veka). Arhitektura je identična  pivnicama iz Rogljeva, samo što ih ima znatno više. Ulice su široke da bi se lakše unelo grožđe.


Kuće u Rajačkim pimnicama imaju dva dela. Donji deo je ukopan u zemlju, kako temperatura ne bi varirala tokom godine, u donjem delu se  pravi i skladišti vino. Gornji deo kuće predviđen je za boravak ljudi tokom berbe. Na rajačkim pivnicama možete degustirati i kupiti crno i belo vino. Crna vina prave se od sorti: prokupac, crni burgundac i game, a bela vina od sorti: bagrina, semijon i smederevka.


pogled na selo Rajac


Rajac je vinogradarsko, ratarsko-stočarsko seosko naselje u Srbiji u opštini Negotin u Borskom okrugu. Rajac je najpoznatije selo ovog kraja u kome turisti odavno dolaze. Smešteno je na prosečno 80 metara nadmorske visine, na levoj dolinskoj strani Timoka, desne pritoke Dunava. Severna geografska širina naselja je od 44° 05’ 19”, istočna geografska dužina  22° 33’ 32”, a površina atara 1.291 hektar. Od Negotina se do ovog naselja može stići direktnim asfaltnim putem preko Veljkova i Rogljeva.



  



 





staro groblje sa spomenicima iz 17. i 18. veka

staro groblje sa spomenicima iz 17. i 18. veka


Ostale fotografije možete pogledati klikom na Foto album: Rajačke pimnice

1 коментар:

  1. Rajačke pimnice-pivnice
    Spomenici kulture iz 18. veka. Kuće u kojima "stanuje" vino !
    www.pimnicacestlavie.com

    ОдговориИзбриши