уторак, 2. фебруар 2016.

Miroč - Mali Štrbac (626 mnv)



Miroč je planina u Istočnoj Srbiji koja se prostire između Donjeg Milanovca i Tekije u Negotinskoj Krajini. Veliki (768 mnv) i Mali Štrbac (626 mnv)   su najviši vrhovi Miroča. Miroč je najistureniji deo Istočne Srbije i najzapadniji deo Đerdapskog planinskog masiva. Planina je sa svih strana okružena Dunavom. Prostire se na gotovo 500 km2. Na njoj se nalazi 14 sela. Bogata je livadama i hrastovom šumom.


Staza polazi od magistralnog puta Beograd - Kladovo na mestu zvanom Golo Brdo, 9 km uzvodno od Tekije. Od starta na Golom brdu ( 277 mnv) do vrha Malog Štrpca ( 626 mnv ) ima 4,5 km. Sa vrha se pruža fenomenalan pogled na Dunav i njegov najširi i najuži deo, Veliki i Mali Kazan. Na ovom delu Dunav je ujedno i najdublji (90 m) i najuži (180 m).



Staza prolazi kroz šume bukve, hrasta, graba i crnog jasena. Deo staze koji ide grebenom, ima prelepe poglede na Donji Kazan i magistralni put kraj Dunava, kao i na obalu susedne Rumunije, gde se posebno ističe najveća kamena statua u Evropi Decibal, poslednji kralj Dačana  i manastir Mrakonia, na ulazu u istoimeni zaliv.








najveća kamena statua u Evropi ( Decibal, poslednji kralj Dačana )

Decebal, poslednji kralj Dakije uklesan u stenu je najveća kamena statua u Evropi. Nalazi se na levoj obali Dunava, u blizini Malog Kazana i rumunskog grada Oršava, preko puta Trajanove table. Kamena skulptura visoka je 40 metara, Decebalovo oko dugo je 4,3 metra, a nos je dugačak sedam i širok četiri metra. Izgradnja ove skulpture koštala je milion dolara.





zaliv Mrakonia na rumunskoj strani

Dalje staza vodi do vizitorskog centra Ploča, gde postoje tri vidikovca sa kojih se ko na dlanu pruža pogled na Dunav u njegovom najužem delu iznad tesnaca Kazana.






Veliki kazan


Veliki Štrbac


Ostale fotografije možete pogledati klikom na Miroč - Mali Štrbac (626 mnv)

Нема коментара:

Постави коментар