понедељак, 8. фебруар 2016.

Vodopad Tupavica


Vodopad Tupavica  nalazi se u blizini sela Dojkinci na Staroj Planini na potoku Međudolski dol 1050 mnv. Od sela se ide makadamskim putem koji prati tok Dojkinačke reke. Dužina staze  od sela Dojkinci do vodopada ''Tupavica'' je oko 5 km. Najbolji period za obilazak ovog vodopada je proleće, ili jesen ako nije bila sušna godina. Ovaj vodopad je prava atrakcija tokom zime jer je zaleđen u potpunosti. Visok je oko 15 metara i spada u  jedan od najlepših u Srbiji.



Vodopad Tupavica
Nalazi se u podnožju Međudolskog dola, pritoke Dojkinačke reke

- dužina staze 5 km od sela Dojkinci do vodopada ''Tupavica''
- vreme potrebno za prelaženje staze  je oko 1 sat i 30 minuta
- najniža kota na stazi 900 mnv - selo Dojkinci
- najviša kota na stazi 1050 mnv - vodopad ''Tupavica''
- visina vodopada ''Tupavica'' je 15 metara




Selo Dojkinci je udaljeno oko 38 km od Pirota na teritoriji Parka prirode “ Stara planina”, u području zvanom Gornji Visok. Kroz selo protice Dojkinačka reka (u kojoj možete pecati potočnu pastrmku),  koja nastaje od većeg broja potoka.




Dojkinačka reka




foto: www.pirotskevesti.rs

Krajem 2015. godine u selu je završena  rekonstrukcija stare vojne karaule o kojoj su proteklih decenija brinuli planinari Planinarskog kluba “Vidlič” iz Pirota”. Zahvaljujući sredstvima iz Programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, Pirot i Stara planina dobila je najbolji planinarski dom u Srbiji, koji će služiti kao svojevrstan sportsko-turistički kompleks namenjen sportistima, rekreativcima, zaljubljenicima u prirodu, ali i idealno mesto za izvođenje rekreativne nastave za školarce.


  

Нема коментара:

Постави коментар