уторак, 15. март 2016.

Jelovičko vrelo


Jelovičko vrelo jedno je od najjačih izvora na Staroj planini, nalazi se nedaleko od sela Jelovica na 1,5 km ispred sela u podrucju vikend naselja Vrelo u slivu Dojkinačke i Jelovičke reke, na levoj strani Jelovičke reke. Od Pirota je udaljeno oko 30 km. Do izletišta Vrelo se dolazi asfaltnim putem  za oko 40 minuta. Put od Pirota do Vrela prolazi kroz Rsovce i u selu Visočka Ržana se račva na put ka Vrelu (levo) i desno put ka Slavinji, Boljevdolu, Odorovačkim poljima...
 

Jelovičko vrelo je karakteristično po tome što potpuno presuši jednom godišnje, u avgustu mesecu, u približno istom periodu. Nalazi se na nadmorskoj visini od 730 m, u čijem okruženju se nalazi izletište, kompleks vikendica i odmaralištekao i ribnjaci pastrmke. Tok Jelovičke reke bogat je potočnom pastrmkom, mrenom i rakovima, što potvrđuje da je voda iz vrela veoma čista.
 

Samo vrelo je za sada neispitane dubine i ima skoro kružni oblik, a količina vode koju izbacuje stalno varira. Po poslednjim istraživanjima utvrđena dubina vrela je oko 50 m na dužini od oko 190 metara. Temperatura vode varira od 6 do 10 °C.







Jelovička reka

Jelovička reka


most preko Dojkinačke reke koji vodi do odmarališta Vrelo na desnoj obali reke
 
Odmaralište Vrelo – istorijski spomenik !

 Objekat se koristi, kao ''istorijski spomenik'' jednom u godini, kada se borci okupe Sedmog jula !



Jelovička reka



Dojkinačka reka


Jelovička reka


Нема коментара:

Постави коментар