субота, 12. март 2016.

Rgotski kamen


Rgotski kamen se nalazi kod sela Rgotina na oko 12 km od Bora i na oko 17 km od Zaječara. Iz Zaječara do Rgotskog brda dolazi se preko sela Rgotina (od centra sela oko 3,5 km) dolazi se glavnim putem koji vodi za Bor, Majdanpek... Iz Bora se dolazi putem koji vodi za Zaječar, preko Slatine i nakon vožnje po  serpertinama izlazi se na vrh na kome se  sa leve strane nalazi usamljena kućica kod koje mogu da se parkiraju vozila i od koje se kreće u obilazak Rgotskog brda.








Meadrirajući kroz Rgotski kamen, Borska reka je uklesala svoj put i tako stvorila neverovatne kamene skulpture u zidovima kanjona. U vertikalnim kamenim liticam kanjona nalaze se mnoge pećine koje su još uvek mahom neistražene. Kanjon je dužine oko 2,5 km i kroz njega prolazi pruga Zaječar-Majdanpek.


PAŽNJA !
Borska reka u koju se izliva jalovina i svi nusprodukti  prerade ruda u Boru je zagađena, otrovna, i apsolutno mrtva. U njoj nema biljnog i životinjskog sveta, a zidovi kanjona (prirodno beli krečnjak), su i po nekoliko metara iznad vode požuteli od pogubnog uticaja hemije.

Borska reka







Ostale fotografije možete pogledati klikom na Foto album: Rgotsko Brdo-Rgotski Kamen

2 коментара:

  1. Gospodine Anto, Vaše slike Rgotskog kamena su predivne. I ja na svom blogu pišem reportaže o lepotama Srbije, kao i za portal Živeti sa prirodom, a tema mi je uptavo ova destinacija. Da li biste se složili da upotrebim Vaše fotografije u svom tekstu?
    S poštovanjem, Jelena Dilber

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav!Izvinjavam se što malo kasnim sa odgovorom.Slažem se da upotrebite moje fotografije u Vašem tekstu.

      Избриши