понедељак, 14. март 2016.

Rosomački lonci


Rosomački lonci je jedan od naziva za kanjon Rosomačke reke. Obično ga nazivaju Rosomačko grlo, Rosomačko ždrelo, dok ga  stanovnici sela Slavinja zovu Slavinjsko grlo. Kanjon se nalazi  između sela Slavinja i Rosomač na oko 35 km od Pirota. 



Slavinja je naselje u Srbiji u opštini Pirot u Pirotskom okrugu. Udaljeno je oko 33 km od Pirota. Nalazi se u uvali između Vidliča i obronaka Stare planine. To je poslednje selo u Visočkom kraju (od Pirota ka Dimitrovgradu) kroz koje prolazi put. Kroz Slavinju protiču dve reke - Visočica i Rosomašnica. U okolini Slavinje se nalazi puno izvora pijaće vode od kojih je najpoznatiji izvor takozvani ''Jevrejin''. U neposrednoj blizini izvora se nalazi Grlo, kanjon reke Rosomašnice.


Do kanjona se najlakše dolazi iz centra sela Slavinja. Dužina staze je 2,3 km od sela Slavinja, od sela Rosomač 1,7 km.Vreme potrebno za prelaženje staze je 30 minuta od sela Slavinja i oko 20 minuta od sela Rosomač. Obeležena staza u početku ide ulicom ,koja se nalazi sa leve strane  kada se uđe u selo (centar sela) i kada se stigne do kraja ulice dalje se ide preko livade, koja se nalazi pored Rosomačke reke. Nakon što se pređe preko livade, najsigurniji način da se stigne do ulaza u kanjon je da se prati reka.


Kanjon nije mnogo dugačak ali je zato veoma neobičan. Reka Rosomača krivudanjem stvara ovaj neobičan kanjon slojevitih ivica u kome se nalazi više proširenja sa virovima koja podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je i dobio ime. Najbolji pogled na kanjon se pruža sa njegove leve ivice, do koje se dolazi penjanjem uz stene (ako ste licem okrenuti ka ulazu u kanjon, onda je vaša desna strana). Penjanje je jednostavno i traje svega nekoliko minuta.







stara vodenica na pedesetak metara od ulaza u kanjon



Vidlič u pozadini






pogled na desnu ivicu kanjona









 U selu Slavinja, nalazi se i crkva Svetog Đorđa iz XVI veka, koja je u veoma lošem stanju.

crkva Svetog Đorđa



farma ovaca



Нема коментара:

Постави коментар