понедељак, 5. септембар 2016.

Rajkova Pećina


Rajkova pećina se nalazi u istočnoj Srbiji kod Majdanpeka i predstavlja jednu od najlepših pećina u Srbiji. Tri rečice: Jankova, Paskova i Rajkova, izgradile su čitav sistem dvorana, kanala i hodnika. Rajkova pećina se ističe lepotom i bogatstvom nakita, pre svega izrazito belih, iskričavih stalaktita, stalagmita, stubova i bigrenih saliva kojih je malo u pećinama u Srbiji. 



Rajkova pećina se sastoji od dva horizonta: rečnog i suvog. Ukupna dužina svih pećinskih kanala iznosi 2 303 metra. Od toga je rečni horizont 1 129 metra, a suvi horizont 1 174 metra.


Betonska staza vodi kroz prostranu Koncertnu i Ježevu dvoranu, pored Malih i Velikih orgulja, Obešenog hajduk Rajka do Dvorane kada. Zatim su tu i Žrtvenik, Duhovi, Dvorana vodopada, Sala stećaka, Zimska bajka i Kristalna dvorana. 


Pećina je danas stanište slepih miševa, a u njoj su se mogli naći i paleontološki ostaci pećinskog medveda, divlje svinje i jelena. Rajkova pećina je zbog svojih lepota stavljena pod zaštitu kao spomenik prirode. 


U pećini je temperatura 8°C i vlažnost 100%


Kroz Rajkovu pećinu  protiče istoimena reka, koja se po izlasku iz nje spaja sa Paskovom rekom, koja takođe ističe iz pećine  i od njih nastaje reka Mali Pek. 






Prvi istraživač Rajkove pećine bio je Jovan Cvijić, koji se njome bavio davne 1894. godine. Istraživanje pećine nastavljeno je tek 1974. godine pod vođstvom dr Radenka Lazarevića, uz pomoć valjevskog tima speleologa. Pećina je otvorena za javnost 1975. godine.








Legenda kaže: 
Da je Rajkova pećina dobila ime po vojvodi Rajku, mehandžiji iz ovog kraja, koji je preko dana služio goste u mehani starog rudarskog naselja, a noću je   sa svojim prijateljem pop Martinom pljačkao turske karavane i plen sakrivao u ovoj pećini.



Paskova reka-okolina Rajkove pećine

Paskova reka-okolina Rajkove pećine

Ostale fotografije možete pogledati klikom na Foto album: Rajkova pećina

Нема коментара:

Постави коментар