недеља, 11. септембар 2016.

Rogljevačke pivnice


Rogljevo je vinogradarsko ratarsko-stočarsko seosko naselje zbijenog tipa udaljeno je oko 20 km južno od Negotina. Do sela se može stići direktnim asfaltnim putem preko Veljkova. Od Zaječara je udaljeno oko 50 km. Iz Zaječara do Rogljeva se stiže za oko 90 minuta preko Velikog Izvora, Halova, Šipikova, Rajca.


  

U neposrednoj blizini nalazi se kompleks vinskih podruma – Rogljevske pivnice. Najstarije sačuvane pimnice potiču iz druge polovine 19. veka mada ih je bilo i ranije. U centru vinskog sela nalazi se trg, bunar i stari dud, gde su se meštani okupljali za slavu sela.


Pivnice su građene od kamenog peščara, četvrtastog oblika, debelih zidova, često debljine i preko 60 cm. Da bi se obezbedila potrebna vlažnost i temperatura izmedju 12 i 18 stepen, jedan deo pimnica je ukopan u zemlju. Oblik im je po pravilu pravougaoni, i u njima se može smestiti i po nekoliko velikih bačvi od po 5.000 litara, zatim desetak buradi od po 700 litara, veći broj manjih buradi, kao i vinski sudovi i vinarske sprave.


Na spratu su prostorije za boravak vinogradara u doba berbe grožđa i negovanja vina, ali su često upotrebljavane i za održavanje slava, veselja, svadbi i sličnih događaja.
 

Danas ih ima oko 150, a samo tridesetak se aktivno bave proizvodnjom vina. U selu se održavaju vinogradarske svečanosti, od kojih je najpoznatija Rogljevska berba.















Vinova loza je u okolini Negotina gajena još u rimsko doba. Od autohtonih i starih sorti ovde se neguju bagrina, začinak, prokupac, vranac i smederevka. Bagrina daje belo vino koje ima zlatno žutu boju i karakterističan buke. Ovu staru sortu grožđa danas su zamenili italijanski rizling, sovinjon i semijon.



Нема коментара:

Постави коментар