понедељак, 31. октобар 2016.

Stara planina - Piljski vodopadi


Donji Piljski vodopad se nalazi na oko 4,5 km od sela Topli Do. Vreme potrebno za prelaženje staze je oko 1 sat i 30 minuta. Visok je 64 m i treći je po veličini na Staroj planini. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1140 metara. Piljski vodopadi otkriveni su tek 2002.godine.



Do Donjeg Piljskog vodopada kreće se iz sela Topli Do  (720 mnv)  kod betonskog mosta, širokim zemljanim putem pored Javorske reke. Posle pređenih 3,5 km skreće se desno za Piljski vodopad. Staza je od mosta u Toplom Dolu obeležena i bezbedna sve do par stotina metara pred vodopadom. Na samom prilazu vodopadu, nalazi se  nešto teža deonica, gde je staza dosta uska, strma i vodi preko stena i kamenja !






pogled na Babin zub u daljini


Lisevski potok


Donji Piljski vodopad

Donji Piljski vodopad



Gornji Piljski vodopad se nalazi na oko 1,5 km uzvodno na 1370 mnv, njegova visina je 30 m. Oba Piljska vodopada nalaze se na potoku Lisevski dol koji se sliva sa stenovitog vrha Pilj (1467 mnv), međusobno ih deli oko 200 metara nadmorske visine.


Dolazak do Gornjeg Piljskog vodopada pravi je izazov za sve koji se odluče da stignu do njega prateći tok Lisevskog potoka. Staze od Donjeg  do Gornjeg Piljskog vodopada  nema, tako da se deonica  između ova dva vodopada prelazi uz dosta napora savladavanjem mnogih prepreka. Vreme potrebno za prelazak ove deonice je od 90 do 120 minuta.






 



Gornji Piljski vodopad je skriven iza velike stene i  nalazi se  pedesetak metara iznad zemljanog puta koji preseca potok Lisevski dol.


 Gornji Piljski vodopad se nalazi  na 1370 mnv, njegova visina je 30 m. 


 Gornji Piljski vodopad

 Gornji Piljski vodopad




pogled na vrh Pilj (1467 mnv)




Povratak sa Gornjeg Piljskog vodopada u selo Topli Do se odvija zemljanim putem. Vreme potrebno za silazak u selo je oko 2 sata, dužina ovog dela staze je oko 7 km.

vrh Pilj (1467 mnv)





Studenički dol




Javorska reka








Нема коментара:

Постави коментар