петак, 18. новембар 2016.

Manastir Krepičevac


Manastir Krepičevac (Crnorečki) pripada Eparhiji timočkoj Srpske pravoslavne crkve. Nalazi se četiri kilometra severno od sela Jablanice u klisuri Radovanjske reke. Manastir je posvećen Uspeniju Presvete Bogorodice.


Kao i većina manastira u Timočkoj krajini i Krepičevac spada u one o kojima se veoma malo ili čak gotovo ništa ne zna o vremenima gradnje i životu manastira uopšte.


Manastir je obnavljan više puta. U XVIII veku obnovio ga je knez Golub iz Jablanice. Početkom XIX veka Hajduk Veljko sa knezom Milisavom postavljaju za starešinu manastira Jeromonaha Akakija o čemu svedoči zapis u jednoj bogoslužbenoj knjizi. Danas manastir Krepičevac nema žitelja, a opslužuju ga parohijski sveštenici.




Manastir Krepičevac ima zidani ikonostas sa nekoliko sačuvanih ikona: Hrist, Bogorodica, Sv. Jovan, Blagovesti.













Dolina Radovanske reke








5 коментара:

  1. Na samom pocetku moga komentara ja sam Veroljub Stefanovic iz Jablanice.Zeleo bi da se zahvalim osnivacu ovoj Web stranici koja je uradjena fantasticno.Ovaj manastir je od velike vrednosti po svim kategorijama,zitelji Jablanice su zaboravili na svog dragulja.Zahvaljajuci sefu mesne zajednice-Zoranu Jovicu koji je uspeo malo da ga ozivi sa odredjenim ulaganjima na strukturi manastira.Manastir je poznat svim vernicima Srbije dolaze iz svih krajeva da bi uzivali u krajolik ovog mocnog manastira.Ostaje usamljeno da ceka neka bolja vremena kada ce i on da ozivi u svetlu kao i svi ostali manastiri.

    ОдговориИзбриши
  2. Prelepo mesto bas planiram da obidjem manastir sa prvim lepim danima.

    ОдговориИзбриши
  3. Da li moze da se dodje kolima do manastira.

    ОдговориИзбриши
  4. Ambijent i okruženje je čarobno i da je u proljetnim danima ili ljeti ugođaj bi bio još po meni izraženiji. Mislim da je knez Goub obnovio obnovio tada zapušteni manastir sa sumještanima sela Jablanice koji su tu došli sa Kosova u vreme velike seobe. Po mom mišljenju sa Metohije ali da ne pišem dugo, ovaj manastir sumnjam da je građevina Vlaha tada u 16 veku a dolaskom novog stanovništva on se derutan i zaboravljen ponovo obnavlja i tako u više navrata. Hajduk Veljko je bio tu kolko znam da pobuni Crnu reku i Krivi Vir protiv Turaka...Ovo je dragulj i najljepši mirisi prirode i okoliša, sklad i voda koja spaja kako žedne nepce i ljekovito za oči. Voda oko Krepičevca je svakako ljekovita.

    ОдговориИзбриши
  5. Pardon manastir jer sam napravio pišući neke pogreške..Ljudi tadašnje stanovništvo je u 18 veku krajem ponovo obnovili ovaj manastir. Kao što znamo on je skriven i u ono vrijeme radi Turske opasnosti a poslje se nije podizao novi bliže selu Jablanici. Ovom prilikom ako me se seti netko da mi kaže odakle su otprilike došli stanovnici Jablanice sa Kosova? To je širok pojam a možemo to smatrati pod južnim krajevima.. Metohija je po meni najbliži zbog negdašnjeg dijalekta kod tih ljudi, Kosovsko rešavski govor, koji je bio oko grada Peći, i Istoka u tada severnoj Metohiji.. Hvala na odgovoru

    ОдговориИзбриши